Like ons op Facebook
Supporters

Succesvolle terugkeer Nederland op WK in Italië

AMSTERDAM – De terugkeer van Nederland op het internationale inline hockey podium, het FIRS WK Inline Hockey 2016 in Asiago en Roana, is succesvol verlopen. Na een eenmalige deelname aan het WK in 2008, in Ratingen, nam het nationaal team afgelopen week na acht jaar weer deel aan een WK. Nederland eindigde als 15e in een veld met 22 teams en liet teams als Duitsland, Colombia en Mexico achter zich.

Na een zeer korte voorbereiding nam het onervaren team het in de groepsfase op tegen Macau, India en Iran. De openingswedstrijd tegen Macau bood genoeg kansen om te wennen aan de vloer, het grote formaat rink en het nieuwe speelplan van bondscoach Svoboda. Alhoewel onwennig en soms slordig wist de selectie eenvoudig te winnen (16-1). Een dag later stond het onervaren team van India op het programma. Ook deze wedstrijd werd gemakkelijk gewonnen (1-10). Zonder nog echt getest te zijn was Iran op de derde dag de tegenstander. Dit team speelde om te winnen en oranje had moeite om de Iranezen te controleren. Na tot tweemaal toe op achterstand te komen werd in de laatste minuten van de wedstrijd, terwijl het team shorthanded was, de goalie van de baan gehaald voor een extra speler. De gelijkmaker werd binnengesleept (2-2) wat tevens de eindstand van de wedstrijd was. Door de twee tegendoelpunten tegen de zwakke tegenstanders, tegen wie Iran de nul wist te houden, eindigde Nederland als tweede in de groep. Een teleurstelling voor het team, maar het toernooi was daarmee nog verre van voorbij.

Plek 9 (en daarmee winnaar van de World Cup) was nog haalbaar, maar de route zou lastig worden. Als eerste werd op dag 4 Groot-Brittannië getroffen. Met een aangepaste strategie wist oranje lange tijd bij te blijven, maar toen er na een 3-0 achterstand aangevallen moest worden ontstond er te veel ruimte die de gevaarlijke Engelsen prima wisten te benutten. Een einduitslag van 7-0 was het resultaat. Hierdoor was de volgende tegenstander Spanje, dat was begonnen in A-poule maar langzaam was afgezakt. Ook in deze wedstrijd konden de mannen in oranje de tegenstander lang in de buurt houden en werd richting het einde van de wedstrijd het verschil steeds groter. Met een 6-0 verlies viel te leven en de motivatie om de laatste wedstrijd te winnen was nog niet verdwenen. In deze laatste wedstrijd tegen Mexico, dat ook in de A-poule was gestart, trad het team aan met een speler minder. Defenseman Marco van Hout was in de voorlaatste wedstrijd tegen Mexico geblesseerd geraakt. De wedstrijd begon uiterst matig met slordig spel en een vroege tegengoal. Coach Svoboda greep in met een time-out en wist iedereen weer wakker te schudden. Langzaam aan begon het vertrouwen te groeien en werd met solide man-op-man spel de Mexicanen onder druk gezet. Toen de 1-1 eenmaal viel was het hek van de dam en kon de selectie gaan werken aan de voorsprong. Met een 3-7 einduitslag en dus een klinkende overwinning kon de groep terugkijken op een zeer geslaagd toernooi.

Tim van Heugten, team manager van de nationale ploeg: “Om zo terug te keren op een WK is een zeer solide prestatie. De middelen die Nederland heeft qua budget, maar zeker ook het ontbreken van een geschikte accommodatie zet ons op een enorme achterstand vergeleken met andere landen. De vele donateurs die ons hebben gesteund hebben er voor gezorgd dat we toch gewoon als professioneel hebben kunnen deelnemen. Ook het feit dat bondscoach Tyle Svoboda belangenloos de coaching op zich heeft genomen is extreem waardevol gebleken. Alle jongens gaan nu naar huis met een rugzak vol waardevolle lessen. Dit is hopelijk nog maar het begin. Volgend jaar vindt het WK plaats in Nanjing, China. Dat betekent dat het budget flink omhoog moet. Daarnaast gaat Dutch Inline Hockey wederom alles op alles zetten om een geschikte lokatie te vinden in Nederland om te trainen. Een speelveldformaat van 50 bij 25 meter en een sportcourt vloer zijn daarbij essentieel om goed te kunnen trainen. En natuurlijk gaan we verder werken aan de selectie. Er zijn in Nederland genoeg spelers, zowel uit het inline- als uit het ijshockey, die dit team zouden kunnen versterken. Als al deze puzzelstukjes op hun plek vallen dan gaan we volgend jaar gewoon een paar plaatsen hoger eindigen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om bij de top 8 van de wereld te komen en te blijven.”

Verslag en foto’s op onze Facebookpagina.

Voor Nederland speelden de volgende spelers:

Player POS GP G A PTS PIM
Philip Grühn (#7) Forward 6 5 4 9 0
Zahir Hup (#13) Forward 6 4 4 8 8
Roy Prince (#11) Forward 6 4 3 7 0
Roman Bouwman (#10) Forward 6 4 3 7 2
Sietse van den Brink (#9) Forward 6 4 2 6 0
Robbert Basstein (#12) Forward 6 4 2 6 0
Maikel Prince (#4) Defense 6 2 3 5 0
Joost van Dijsseldonk (#8) Forward 6 2 2 4 8
Ian Goddard (#3) Defense 6 3 1 4 0
Maikel van Breugel (#5) Defense 6 0 2 2 2
Coen de Weerd (#2) Defense 6 1 0 1 2
Marco van Hout (#6) Defense 6 0 1 1 0

 

Goalie GP MIN GA GAA SV SV%
Tom Doedee (#31) 6 0 10 1.67 0 .000
Shane Sturkenboom (#1) 6 0 10 1.67 0 .000