Like ons op Facebook
Supporters

Wat is inline hockey?

Inline hockey, streethockey, inline-skaterhockey, roller hockey. Er zijn veel varianten van ijshockey op wieltjes en allemaal zijn ze net anders. Inline hockey is wereldwijd de meest bekende variant en wordt in Amerika meestal roller hockey genoemd (niet te verwarren met wat in Nederland rolhockey genoemd wordt). Voor alle varianten geldt dat je speelt met één persoon minder op het veld (ookwel rink genoemd).

De verschillen

slivvverInline hockey wordt gespeeld met een kunststof puck met speciale glijvlakjes op, bij voorkeur, een baan van 60 bij 30 meter. Bodychecking is niet toegestaan. Volgens de regels van de IIHF (Internationale IJshockey Federatie) wordt er gespeeld met buitenspel en met clearing (gelijk aan icing bij ijshockey). De regels van de Internationale Roller Sport Federatie (FIRS) verschillen van die van de IIHF. De FIRS maakt geen gebruik van buitenspel en clearing en wordt bij voorkeur gespeeld op een rink van 50 bij 25 meter. Hiernaast worden kleinere goals met dikkere palen gebruikt (dezelfde goals als bij rolhockey) en leveren drie minor straffen een automatische misconduct op. De IIHF schrijft vier periodes van 12 minuten voor. De FIRS twee periodes van 20 minuten. Inline-skaterhockey (kortweg ook wel skaterhockey genoemd) wordt internationaal georganiseerd door de IISHF en wordt alleen gespeeld in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Engeland en Nederland. De regels zijn het meest afwijkend van ijshockey; er wordt gespeeld met een bal, met bodychecking, geen buitenspel en clearing. Straffen worden met kaarten aangeduid en bestaat een vrije bal, zoals bij voetbal. Deze variant is in Nederland het meest beoefend, doordat het spelen met een bal op de vele buitenbanen vaak de enige optie is.

Kampioenschappen

De IIHF en de FIRS organiseren ieder jaar een WK. De IISHF organiseert iedere twee jaar een EK. Alhoewel de FIRS door het IOC is aangewezen als officieel orgaan voor alle sporten op wieltjes wordt het WK van de IIHF gezien als het meest prestigieuze. Dit komt voornamelijk door het hogere niveau van de teams die deelnemen. Het deelnemersveld op het IIHF WK bestaat voornamelijk uit de ijshockey grootmachten. Amerika, Canada, Zweden, Finland, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Groot-Brittannië en Duitsland zijn vaste deelnemers op het IIHF WK. Dit WK wordt gespeeld in twee poules van 8 landen. Voor deelname dienen landen zich te kwalificeren. Het FIRS WK staat open voor alle landen en telt meer deelnemers. Veel mediterrane landen zoals Italië, Spanje maar ook Frankrijk nemen wel deel aan het FIRS WK, maar niet aan het IIHF WK. Landen als Amerika, Canada, Zweden en Tsjechië nemen deel aan beide WKs, maar met andere teams.

Uitrusting

teamusaInline hockey kent geen bodychecking en wordt gespeeld bij warmere temperaturen dan ijshockey. Dit zie je terug in de uitrusting van de spelers. De inline-skates bevatten vaak ventilatiesleuven voor frisse lucht en de handschoenen (gloves) zijn geventileerd en van sneldrogende materialen. De spelers dragen geen borstbeschermers (shoulder pads) en dragen een lichtere valbroek (girdle). De girdle en de knie- en scheenbeschermers (shinguards) worden gedragen onder een lange broek. Inline hockey skates zijn anders dan gewone inline skates. Het frame (of chassis) is speciaal ontworpen voor inline hockey en heeft vier 80mm wielen of twee 80mm en twee 76mm wielen. De schoenen staan licht naar voren gekanteld wat soort voor een agressievere stand (pitch) wat wendbaarheid en snelheid oplevert. De schoenen zijn licht en stijf en worden met veters vastgemaakt. De sticks zijn identiek aan ijshockeysticks. Veel spelers spelen met een minder stijve stick (lagere flex), omdat er meer vanuit de polsen wordt geschoten (wrist shot).

Tactiek

Inline hockey kent andere tactische elementen dan ijshockey. Doordat de rink even groot is, maar er met een speler minder wordt gespeeld ontstaat er meer ruimte voor de spelers. Daarnaast mag er niet gebodycheckt worden, waardoor alles aankomt op snelheid en behendigheid. Hierdoor is het moeilijker om de puck terug te veroveren en zullen teams nooit zomaar de puck opgeven in de hoop deze snel terug te veroveren. De dump and chase tactiek van ijshockey zie je daardoor niet veel terug bij inline hockey. De teams controleren de puck en kiezen met snelle uitbraken het juiste moment om aan te vallen. Ook de aangepaste buitenspel regel (of het spelen zonder offside) zorgt er voor dat het veld veel ruimer wordt en er minder in zones wordt gespeeld. Het is dan ook niet raar dat een verdediger in eens voor de goal van de tegenstander staat. Snelle teams kiezen vaak voor een man-op-man tactiek waarbij alle spelers een vaste tegenstander kiezen. De langzamere teams kiezen vaak voor een klassieke box tactiek waarbij er compact wordt verdedigd en met korte aanvallen geprobeerd wordt te scoren.

Inline hockey in Nederland

In Nederland wordt in de zomer op sommige ijsbanen inline-hockey gespeeld (bijvoorbeeld in Enschede of in Tilburg). In Eindhoven spelen de Eindhoven Rhinos al jarenlang inline hockey. Zij nemen deel aan de Belgische competitie. Alle andere clubs in Nederland spelen voornamelijke inline-skaterhockey. Met de komst van topaccommodaties zoals de Ireen Wüstbaan in Tilburg en de Disaster Dome in Utrecht worden er wel steeds meer plekken geschikt voor inline hockey. Dutch Inline Hockey organiseert in Nederland inline hockey activiteiten en is verantwoordelijk voor het nationaal team inline hockey, welke door de NIJB wordt uitgezonden naar de IIHF evenementen. In 2015 start Dutch Inline Hockey met de organisatie van het Open Nederlandse Kampioenschap inline hockey voor senioren, van 12 t/m 14 juni op de Ireen Wüstbaan in Tilburg.